Skip to main content

Filming fra luften gir fantastiske bilder, og øker kvalitetsopplevelsen av din film. Det er grandiost og cinematisk. Men hva er best av et helikopter og en drone?

HELIKOPTERFILMING

Før var helikopter den eneste  løsningen for filming fra luften.

Men helikopter er dyrt, og koster fra 14000,- per flytime, og fra 500,- per time på bakken. Helikopter kan ikke gå lavere enn 300 meter over bebygde strøk, med mindre man har et tomotors helikopter som koster over det dobbelte av vanlige helikoptre. De produserer også mye støy, og derfor må også kommunen og politiet gi tillatelser for flyging i bebygde strøk i lav høyde.

For å få helt stabile bilder kreves avanserte stabiliseringsløsninger, som alene koster fra 60.000 og oppover per dag. Alternativt kan vi bruke rimeligere, hånholdte stabiliseringsløsninger som er tilstrekkelig for enkle opptak.

Helikopter er fortsatt den beste løsningen om man skal fly raskere enn en drone kan, og om man skal fly langt eller høyt oppe. Et helikopter tåler også regn og mer vind enn en drone.

FILMING MED DRONE

Den største fordelen med droner er at vi kan fly lavt og i bebygde strøk.  Prisen er også mye lavere enn helikopter, og vi kan fly hele dagen uten å betale flytid per time. Samtidig får vi helt stabile bilder til en brøkdel av hva det koster å montere en rigg på et helikopter.

Prisene varierer etter hva slags kamera og bildekvalitet som kreves.  Noen flyr droner alene, men da må de styre kamera og dronen samtidig.  Det gjør kompliserte kamerabevegelser umulig.  Best resultat får man med to operatører, der den ene styrer dronen, og den andre styrer kamera.

Info:

Flytid med drone varierer fra 7 – 25 minutter før man må bytte batteri.

Prisene varierer fra 12.000,- til 30.000,- per dag + transport. Det kommer an på kvaliteten på dronen, kamerakvalitet, erfaringsnivå og antall operatører.

DRONER, SIKKERHET OG TILLATELSER

Droner innebærer en risiko for personskader.  Derfor er det for eksempel ikke lov å fly over mennesker, med mindre man har en skriftlig godkjennelse fra dem man flyr over.

I tettbebygde strøk må politiet gi sin godkjennelse til opptak, og en kan ikke fly høyere enn 125 meter over bakken. Flyging i nærheten av militære områder, flyplasser og helikopterlandingsplasser er naturligvis heller ikke lov. Oppdatert informasjon om droner finner du på Luftfartstilsynet sine sider.

Dersom det skjer en ulykke gjelder det å ha sitt på det tørre, og kunne vise til at regler og lover har blitt fulgt. Her kan du se dronen som nesten drepte Marcel Hirscher.

Feber Film bruker kun godkjente dronelevernadører.

DRONER OG VÆRET

Droner tåler ikke vann, og kan derfor ikke brukes når det regner.  De er heller ikke beregnet for bruk i vind over 10 meter per sekund. Dersom været gjør at dronen ikke kan fly er det vanlig å betale halv pris for droneopptaket.

Feber Film samarbeider med fem ulike, godkjente droneselskap, slik at vi kan finne den som passer ditt ambisjonsnivå og ditt budsjett.

Anders Brekke Jørgensen

Anders er produsent, fotograf & regissør. Han har Bachelor i filmproduksjon og bakgrunn fra NRK. Som eier av Feber Film har han over 20 års erfaring med å kommunisere med film for store og små bedrifter.