Skip to main content

Synes du videomøter er slitsomt når lyd og bilde er dårlig?  Her er noen enkle tips som vil få deg til å skinne!

LYD ER VIKTIGST

Folk tåler å se på dårlige bilder, men om lyden ikke er bra vil det være slitsomt å høre hva du har å si. 

Hvis du bruker mikrofonen i datamaskinen, og rommet ikke har noen myke stoffer som absorberer lyd, vil du få mye klang og en slitsom, hard lyd. Bråker viften fra maskinen blir det verre. Og jo flere som er med på møtet, jo mer bakgrunnsstøy blir det totalt.

Det beste er et headset med en mikrofon som er nærme munnen. 

Et annet godt og gratis grep er å mute mikrofonen når du ikke snakker.

Headset, videokonferanse, mikrofon, møte, skype, trådløst

KAMERAVINKEL

En laptop plassert på et skrivebord gir en lav vinkel på ansiktet, som er perfekt for å fremheve nesehår og dobbelthaker. For å få fremstå mer naturlig, er et stativ som hever maskinen smart. Ideelt er kamera omtrent på høyde med øynene dine. Da ser du rett mot kamera, og fremstår mer naturlig slik vi snakker ansikt til ansikt.

En annen fordel med dette er at stativet gir bedre lufting og lavere temperatur i maskinen, og kan redusere lyden av støyende vifter.

Laptop, stativ, heve, datamaskin, videokonferanse

IKKE LAPTOP I FANGET

Å ha laptopen i fanget vil skape små bevegelser i bildet, som også trekker oppmerksomheten fra deg og ditt budskap. Det gir også et grøte bilde. Det skyldes at videosignalet er tungt komprimert, og jo mer bevegelse, jo mer informasjon og tyngre kompresjon legges på av din software.

Laptop i fanget vil også være svært undervinklet, og som sagt, nesehår er ikke det mest flatterende.

BAKGRUNN

Bakgrunnen din sier noe om hvem du er. En rotete bakgrunn får deg til å fremstå rotete inni hodet også. Rotet vil også trekke vekk oppmerksomhet fra deg. En ren bakgrunn uten for mye detaljer vil få deg til å fremstå mer ryddig, og øker fokuset på ansiktet ditt. Alternativt gir noen videoverktøy mulighet for å legge en blur på bakgrunnen, som fjerner rotet effektivt. Men det beste er å finne en ren bakgrunn.

Unngå for mye lys på bakgrunnen, for da vil ansiktet ditt bli for mørkt.

MYKT LYS

Det er enkelt å få finere bilder av deg selv ved å sørge for mykt lys. Det gjør deg rett og slett penere, og er noe filmfotografer bruker mye krefter på å få til. Mykt lys fjerner skygger og dermed uregelmessigheter i huden, og gir pene ansikter.  

NATURLIG LYS

Den enkleste måten er å plassere seg slik at lyset fra et vindu treffer ansiktet ditt. I overskyet vær fungerer skyene som en diger diffusor, som gjør lyset indirekte og dermed mykt. Direkte sollys derimot blir for hardt. Det kan løses med å kjøpe en hvit, gjennomsiktig rullegardin for å diffusere lyset. 

De fungerer også godt til å dempe lyset fra vinduer som befinner seg bak deg.

KUNSTIG LYS

Det er stort forbedringspotensiale i å bruke kunstig lys.  Men husk å unngå lys rett ovenfra. Det bruker filmfotografer når vi skal få folk til å se lyssky og slitne ut, da det lager store skygger i øyehulene.

Er det mørkt kan du bruke en lampe med en lampeskjerm som demper det harde lyset fra lyspæren. Kanskje du kan lyse opp en hvit vegg, som så vil reflektere enda mykere lys? 

Sliter du med at hunden din er helt orange skyldes dette noe som kalles fargetemperatur. Dagslys er kaldt og blått, mens halogenlys er varmt og orange. Mens øynene våre justerer for dette, er ikke kameraet like bra. Hvis rommet fylles av dagslys, justerer kameraet seg for dette, og kunstig lys gjør at du ser ut som en appelsin.

Har du for eksempel Philips Hue fargebelysning hjemme er det enkelt å skru slik at fargene i rommet blir like, og huden vil få en mer naturlig farge.

RING LIGHT

Hvis du vil ta det et steg videre, så anbefaler jeg et “Ring light”, slik som veldig mange vloggere bruker.

De gir et mykt og fint lys, og brukes mye til motefotografering. Det er fordi den gir øye ekstra glans, da refleksjonen av ringen kan sees inne i øynene dine. De litt dyrere modellene er såkalt Bi-Colour, som gjør at du kan endre fargen på lyset, slik at hudfargen din blir naturlig. 

Ringlight, vlogger, lys, bicolour

DÅRLIG INTERNETT?

Om bildet ditt fryser eller hakker skyldes det som oftest dårlig internet hastighet. Men ofte er hastigheten inn til huset ditt bra, det er det trådløse nettverket som ikke strekker til. Spesielt hvis du sitter langt unna routeren. Det beste er internett via kabel, kanskje har du en nettverkskontakt på hjemmekontoret ditt? Det er raskere og mye mer stabilt enn trådløst.

KLÆR

Å kle seg spesielt for videomøter er kanskje å strekke det litt langt. Men det kan være greit å vite at grå, gråblå og blå farger er komplimentærfarger som står god til din hudfarge. Og at mye mønstre på klær kan trekke fokus vekk fra budskapet ditt.

Les mer om hvordan kle seg for intervju her.

Eco online

KONKLUSJON

Å se litt bedre ut på videomøter krever liten innsats, og mye kan gjøres gratis, så hvorfor ikke prøve? Lykke til!

Anders Brekke Jørgensen

Anders er produsent, fotograf & regissør. Han har Bachelor i filmproduksjon og bakgrunn fra NRK. Som eier av Feber Film har han over 20 års erfaring med å kommunisere med film for store og små bedrifter.