Skip to main content

Skal du intervjues til en film eller til TV? Her er en guide med noen intervju tips for hvordan et opptak foregår, og hvordan du kan forberede deg.

FORBEREDELSER

Tenk nøye gjennom hva som du vil formidle på forhånd. Øv deg flere ganger, slik at utsagnene blir korte og presise. Øv gjerne sammen med noen andre for å få innspill, og film deg selv med en smarttelefon – øvelse gjør mester. Øving gjør også at det blir mindre “usikre” pauser i din fremføring.

Huskelapper er en dårlig ide, for de blir som en krykke man lener seg til. Bare tilstedeværelsen av en huskelapp gjør at mange blir litt bundet i fremføringen.

VI VIL DEG VEL

Husk at vi alltid ønsker at du skal ta deg bra ut, og at du skal få formidlet dine poeng på en god måte. For da blir filmen vår også bra. Så vi har en felles interesse. Vi kan gjøre ting om igjen om du ikke er fornøyd med fremførelsen eller poengene. Vi forstår at det er en unaturlig og krevende situasjon.

SNAKK I SELVSTENDIGE SETNINGER

Vi vil som oftest be deg om å snakke i selvstendige setninger – f. eks. “Hva spiste du til frokost?”  “Til frokost spiste jeg…” På den måten kan vi klippe vekk spørsmålet i filmen. Det er en litt unaturlig måte å snakke på, men med littegrann trening går det fint.

HOLD BLIKKET

Vi vil be deg om å ikke se i kamera, men kun på den som intervjuer – selv om det måtte være andre tilstede. Dette er fordi at publikum ikke skal lure på hvem du ser på – og dermed ikke få med seg det du sier.

Et lite, men viktig triks: Etter du avslutter et svar – husk å hold blikket på den som intervjuer deg i noen sekunder. Dette understreker ditt poeng og vi tror på deg. Dersom blikket viker umiddelbart etter det du sa, tror vi mindre på det du sier. Effekten er større enn du tror!

VI FÅR DEG TIL Å SKINNE

Vi filmer gjerne i 5 – 10 minutter, men bruker kun 10- 20 – 30 sekunder av det du sier. Med andre ord, vi bruker kun det beste. Når vi har plukket ut det beste kan vi flytte rundt på setningen, ta vekk kremter og pauser, slik at ditt budskap fremstår tydeligere og bedre. Vi har kanskje en voiceover som leder inn til ditt svar, som setter det i kontekst og forsterker ditt poeng.

INTERVJUES AV JOURNALIST?

Dersom du blir intervjuet av en journalist er det ikke sikkert at hun eller han er like vennlig innstilt som oss. Da blir det enda viktigere å tenke gjennom hva du skal formidle på forhånd. Helst kun 1 ting, og maks tre ting. Dersom dette er helt klart for deg på forhånd, blir det vanskeligere for journalisten å vippe deg av pinnen. Men ikke undervurder behovet for å øve på dette!

Det er også lurt å spørre journalisten om:

  • Hva er premisset og konteksten?
  • Hvilken vinkel kommer du til å bruke?
  • Hvem andre har uttalt seg, og hva sa de?

Det er også lov å spørre om å få ta ting på nytt. Journalisten vil også at du skal svare kort og konsist. Lange utgreiinger blir ikke tatt med! På Dagsrevyen er gjennomsnittsintervjuet 10-15 sekunder, og noen ganger opptil 20 sekunder.

HVOR SKAL OPPTAKET SKJE?

Husk at bakgrunnen er en del av historien og kan forsterke inntrykket du ønsker å vise. Selv om dette er regissøren og fotografens ansvar, kan det være greit å tenke gjennom hvor opptaket skal skje.

  • Stående er mer aktivt enn å sitte
  • Sitter du bak et skrivebord gir det en følelse av avstand
  • Et intervju blant arbeiderne på “gølvet” forteller en annen historie enn et intervju i et styrerom
  • Unngå også stoler som svinger. Bevegelsen får fokuset vekk fra deg og det du skal formidle.
  • Du trenger ikke vaske og tørke støv, for det synes ikke.
  • Rot synes godt! Så husk også å rydde!
Anders Brekke Jørgensen

Anders er produsent, fotograf & regissør. Han har Bachelor i filmproduksjon og bakgrunn fra NRK. Som eier av Feber Film har han over 20 års erfaring med å kommunisere med film for store og små bedrifter.